Executare silită - Stoian și Rotari | Law Office
15765
post-template-default,single,single-post,postid-15765,single-format-standard,bridge-core-3.1.4,qode-quick-links-2.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

Executare silită

Executare silită

Recomandăm consultarea unui avocat

Dacă vă aflaţi în situaţia nefericită de a fi declanşată o procedură de executare silită împotriva dumneavoastră, sfatul nostru este de a consulta de urgenţă un avocat cu experienţă în astfel de proceduri. Asta pentru că, în cursul procedurii de executare, termenele de a contesta eventualele nereguli procedurale sunt foarte scurte. De la primirea primelor acte de executare curge un termen critic de 15 zile pentru a formula o eventuală contestaţie; pierderea acestui termen reduce drastic mecanismele juridice de a mai riposta (indiferent ce ar sugera unii specialişti din mediul on-line).

În aceste condiţii, consultaţia iniţială se poate dovedi salvatoare.

Practica arată o pondere ridicată a executărilor întreprinse de către instituţiile bancare, de multe ori urmărind silit bunurile imobile ipotecate. Această procedură nu diferă, în esenţă, de procedura iniţiată de către un creditor persoană fizică, de pildă. Din cauza specificităţii contractului de credit, din cauza manierei în care băncile obişnuiesc să externalizeze serviciile de recuperare a creanţelor, dar şi din cauza unui volum foarte mare de astfel de proceduri, în practică s-au putut degaja anumite motive de contestaţie întâlnite mai frecvent. De pildă, în executare silită se pot produce erori procedurale privind:

  • conţinutul cererii de executare;
  • conţinutul încheierii de încuviinţare a executării, date de către instanţă;
  • modul de reprezentare al creditorului, atunci când este cazul;
  • problema prescripţiei dreptului de a cere executarea silită;
  • problema evaluării imobilului urmărit silit;
  • legalitatea popririlor;
  • problema calculului creanţei.

Fiind vorba de o procedură foarte tehnică, cu termeni juridici cu semnificaţie proprie, greu de înţeles pentru personele fără studii juridice, recomandăm consultarea unui avocat încă din debutul procedurii (comunicarea primelor acte de executare sau luarea la cunoştinţă de existenţa popririi).

 

Bd. Dimitrie Pompeiu nr. 9-9A, clădirea 14 (Regus), sector 2, București

+40 74 03 86 493 | +40 74 05 75 881

No Comments

Post A Comment