Fapte penale săvârşite de cetăţeni străini pe teritoriul României
15773
post-template-default,single,single-post,postid-15773,single-format-standard,bridge-core-3.1.4,qode-quick-links-2.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

Situaţia cetăţenilor străini acuzaţi de săvârşirea unor fapte penale pe teritoriul României

Situaţia cetăţenilor străini acuzaţi de săvârşirea unor fapte penale pe teritoriul României

Fapte penale săvârşite de cetăţeni străini pe teritoriul României

În eventualitatea în care sunteţi un cetăţean străin şi vi se aduce la cunoştinţă o învinurie din partea unei autorităţi romane, sfatul cabinetului nostru este de a solicita reprezentanţilor autorităţii de a vă aduce la cunoştinţă această învinurie în limba pe care o înţelegeţi.

Dacă această învinuire este una de natură penală, adică fapta şi sancţiunile sunt prevăzute în cuprinsul codului penal român (sau bănuiţi că fapta ar avea această natură), este important ca toate actele întocmite de către autorităţi faţă de dumneavoastră să se efectueze în prezenţa unui interpret şi a unui avocat specializat în drept penal.

Aveţi dreptul să refuzaţi semnarea documentelor ce sunt puse în faţa dumneavoastră, dacă nu le înţelegeţi conţinutul, implicaţiile sau nu sunteţi de acord cu acestea. De asemenea, aveţi dreptul de a nu declara nimic în faţa autorităţilor, până la momentul consultării unui avocat ales.

Poziţia dumneavoastră nu trebuie să fie una ostilă faţă de autorităţi, ci, dimpotrivă, de cooperare, însă cu solicitarea fermă ca drepturile dumneavoastră, enumerate anterior, să fie respectate. Dacă suspectaţi o atitudine abuzivă din partea autorităţilor, ce ar putea depăşi limitele legii, recomandarea noastră este să încercaţi să constituiţi probe cu privire la aceste acte (martori oculari, înregistrări video sau audio).

În ipoteza unei acuzaţii de fapte penale, pe teritoriul statului român, beneficiaţi de dreptul unui proces echitabil, garantat atât de către codul de procedura penală, precum şi de către Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi de Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Aceasta triplă protecţie, deşi ar trebui să opereze din oficiu, în realitate, se asigură doar prin serviciile unui avocat specializat în aplicarea dreptului penal.

Vă recomandăm a păstra aceeaşi atitudine prudentă şi raţională şi în ipoteza în care calitatea de persoană învinuită sau actele de procedură vă sunt comunicate prin corespondenţă sau telefonic. Şi în această situaţie, consultaţia solicitată unui avocat de drept penal poate preîntâmpina greşeli greu de îndreptat ulterior.

Sfaturile oferite mai sus sunt valabile şi în situaţia în care sunteţi acuzat de săvârşirea unei contravenţii (o faptă antisocială de mai mică însemnătate, sancţionată, de obicei, pecuniar, printr-o amendă). Rămâne valabilă recomandarea de a nu semna documente a căror semnificaţie nu o înţelegeţi.

 

 

Bd. Dimitrie Pompeiu nr. 9-9A, clădirea 14 (Regus), sector 2, București

+40 74 03 86 493 | +40 74 05 75 881

No Comments

Post A Comment